Galeria

  • Virtuală
  • Rudolf Schweitzer-Cumpăna

De ce GALERIA VIRTUALĂ?

După 4 ani, în care colecțiile de artă românească modernă și contemporană din patrimoniul Muzeului Județean Argeș au rămas inaccesibile iubitorilor de artă – ca urmare a unui amplu proces de restaurare a imobilului care găzduiește galeria – în lipsa unui spațiu fizic de expunere, opere de referință ale artiștilor români sunt acum prezente pe “simezele” Galeriei Virtuale „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”.

Catalizată de nevoia de reconectare a muzeului cu voi, iubitorii de artă, Galeria Virtuală expune aproximativ 150 lucrări de pictură și desen/grafică, reunind aproximativ 60 de artiști reprezentativi pentru peisajul cultural românesc modern și contemporan.

Prin acest proiect, vă prezentăm o selecție sugestivă a operelor de referință din colecțiile Galeriei de Artă Modernă și Contemporană „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” a Muzeului Județean Argeș. Cu această Galerie Virtuală, ne-am propus ilustrarea calităților estetice ale picturii românești moderne și contemporane, alături de diversitatea stilistică și cromatică, ce definesc arta românească în context european.

Structura galeriei

Prin diversitatea stilistică a artiștilor și a temelor abordate, operele din Galeria Virtuală Rudolf Schweitzer-Cumpăna se împart în 10 categorii: Peisaj / Citadine / Satul românesc / Portret / Erotică / Natură statică / Abstract / Diverse (scene de inspirație biblică și mitologică) / Grafică/Desen și Documentar (picturi cu valoare documentară din perioada socialistă și portrete de voievozi).

O categorie de sine stătătoare a fost dedicată Argeșului în artă – în condițiile în care meleagurile de poveste ale Argeșului au fost sursă constantă de atracție și inspirație pentru pictorii români.

O altă categorie distinctă a fost rezervată pictorilor argeșeni: Rudolf Schweitzer-Cumpăna (care a dat și numele galeriei de artă a Muzeului Județean Argeș), Gheorghe Vrăneanțu, Dan Băjenaru, Ion Sălișteanu, Sorin Ilfoveanu, Augustin Lucici și Tatiana Samoilă.

Galeria în statistici

16%
Portrete

O fereastră deschisă către sufletul personajelor.

31%
Peisaje și citadine

Paletă diversă de peisaje rurale și urbane.

15%
Satul românesc

O incursiune vizuală în viața satului românesc de odinioară.

100%
Accesibilitate

100% gratuit, acces 24/7.

Experiență de utilizare

alege un ecran mare

Pentru o experiență optimă, vă recomandăm să vizualizați operele de artă de pe desktop, în fața unui ecran mare, nu de pe ecranul mobil.

galeria info

Scurte descrieri ale operelor de artă cu fotografii în mărime full-screen. 

GALERIA Zoom

fotografii de înaltă rezoluție, care se pot mări cu până la 200%-300%, pentru a permite studierea în cele mai mici detalii a fiecărei opere de artă prezente în galerie.

PATRIMONIUL CULTURAL NAȚIONAL

În funcţie de cota de piață a artiștilor și de importanţa operelor în peisajul cultural românesc, lucrările fac parte din două categorii: Tezaur și Fond.

SIMEZE VIRTUALE

Până la finalizarea lucrărilor de reabilitare,
Simezele Galeriei Rudolf Schweitzer-Cumpăna
s-au mutat în spațiul virtual.

SHARING IS CARING

Du vorba mai departe despre această galerie. Împărtășește cu prietenii ce-ai descoperit.

Nicolae Grigorescu

Despre PROIECT

Inițiativa de digitalizare a capodoperelor din cadrul Galeriei “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” se înscrie în proiectul cultural „Digitalizarea colecțiilor de artă din patrimoniul Muzeului Județean Argeș”, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul sesiunii de finanțare I/2023, aria Patrimoniu Cultural Material.

Proiectul are ca scop digitalizarea capodoperelor din Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, pentru valorificarea patrimoniului, democratizarea accesului la cultură și încurajarea consumului cultural.

Proiectul a fost depus și finanțat în contextul evoluției tehnologice accelerate, al accesului facil la Internet pe teritoriul României și al pandemiei – mix de factori ce a generat migrarea consumului cultural dinspre spațiile fizice ale muzeelor, către spațiile virtuale. Proiectul a fost considerat cu atât mai necesar, cu cât spațiul fizic al galeriei este închis pentru restaurare, iar numărul vizitatorilor a scăzut organic și semnificativ în ultimii ani, odată cu reducerea numărului expozițiilor.

Proiectul de digitalizare a capodoperelor artei românești moderne și contemporane din patrimoniul Muzeului Județean Argeș reprezintă o inițiativă în premieră pentru muzeele județene și pentru județul Argeș. În același timp, vorbim și de o premieră națională –  primul muzeu din țară fără specific de artă, care recurge la digitalizarea capodoperelor din patrimoniu.

Spațiul fizic al GALERIEI

În urma închiderii galeriei, în iulie 2019, odată cu începerea lucrărilor de restaurare a imobilului, operele de artă tezaurizate și valorificate expozițional de muzeu au intrat în conservare.

Aproape 1.200 de lucrări de artă modernă și contemporană, dintre care opere reprezentative ale picturii românești, incluse în Patrimoniul Cultural Național, cu valoare națională și internațională – semnate de maeștri precum: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Ion Țuculescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu – au rămas ascunse privirilor iubitorilor de artă.

Deși redeschiderea Galeriei de Artă “Rudolf Schweitzer-Cumpăna” era planificată pentru sfârșitul anului 2023 – întrucât la restaurarea clădirii de patrimoniu ce găzduiește galeria au fost descoperite picturi murale de la sfârșitul secolului al XIX-lea – lucrările de restaurare se vor prelungi cu timpul necesar restaurării acestora.

Odată cu redeschiderea galeriei, arta modernă va fi admirată la ea acasă, într-un spațiu ce adaugă un plus de autenticitate experienței cultural-artistice din spațiul fizic al muzeului. Până atunci, însă, acum vă invităm să vă delectați admirând unele dintre cele mai valoroase lucrări din patrimoniul muzeului în galeria virtuală – disponibilă pe www.artepitesti.ro.