Lucrare de artă conceputală, ce aparține perioadei simbolic-abstracte – cea mai apreciată perioadă din creația artistului. Opera de artă semnată de Ion Țuculescu se caracterizează printr-o forță cromatică extraordinară – dată de utilizarea culorilor primare și a unei palete cromatice pure, tipic expresioniste. În ciuda cromaticii  îndrăznețe, combinațiile de culori nu violentează retina, ci creează un tot unitar armonios, cu valoare simbolică. În acest totem vertical, regăsim binecunoscutul laitmotiv al ochilor – definitoriu și recurent în opera artistului din perioada abstractă. În plus, observăm și o esențializare a motivelor decorative de inspirație folclorică – ce încadrează totemul, conferindu-i parcă un plus de forță.

Lucrarea de față pare să condenseze și să încifreze mesajul operei abstracte a pictorului, după cum el însuși mărturisea: “Rațiunea a dirijat o pictură senină – senină ca scoarțele oltenești. Pictorul secret din mine a visat la altceva – la misterul cosmic.”

Prin rafinarea influențelor folclorice și focusul pe simboluri, Țuculescu a devenit unul dintre cei mai bine vânduți artiști români pe piața de artă. Lucrarea este semnată în monogramă, în stânga jos.

Denumire lucrare: Totem roșu-semn

Autor: Ion Țuculescu

Semnat Stânga jos

Dimensiuni: L: 330 mm, l: 210 mm

Tehnică/Material: Ulei/Carton

Datare: Nedatat (prima jumătate a sec XX)

Școala de pictură modernă românească

Influențe / Curente artistice: Expresionism